Sectiunea de articole utile

Sportul și copiii

Doar șase din zece copii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani participă la sport în afara școlii.

Mai mulți băieți (70%) decât fete (56%) participă la sport.

Dovezile sugerează faptul că, copiii activi fizic sunt mai predispuși să se maturizeze în adulți activi fizic.

Reducerea inactivității fizice este la fel de importantă ca și creșterea activității fizice.

Faceti cel puțin 60 de minute de activitate fizică în fiecare zi și maximum două ore pe zi folosind suporturi electronice, inclusiv TV.

Părinții își pot încuraja copiii să aibe diferite activitati sportive ceea ce ii va ajuta si in modelarea copiilor.

Doar șase din zece copii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani participă la sport în afara școlii.

Studiile ne arata că 25% dintre copiii și adolescenții, cu vârste cuprinse între cinci și 17 ani, sunt supraponderali sau obezi, indicând faptul că trebuie să încurajăm o cultură mai sportivă, care încurajează copiii să fie activi fizic.

Oamenii activi își reduc dramatic riscul de apariție a multor boli, inclusiv boli de inimă și osteoporoză. Exercițiile fizice regulate sunt, de asemenea, cunoscute pentru a reduce riscul de probleme emoționale, cum ar fi anxietatea și depresia. Obiceiurile sunt stabilite la începutul vieții și dovezile sugerează că, copiii activi fizic sunt mai predispuși să se maturizeze în adulți activi fizic.

Avantajele sportului pentru copii

Unele dintre numeroasele beneficii ale participării sportive pentru copii includ:

 • risc redus de obezitate
 • fitness crescut cardiovascular
 • creșterea sănătoasă a oaselor, mușchilor, ligamentelor și tendoanelor
 • coordonare și echilibru îmbunătățite
 • o capacitate mai mare de a vă relaxa fizic și, prin urmare, de a evita complicațiile tensiunii musculare cronice (cum ar fi cefaleea sau durerile de spate)
 • somn îmbunătățit
 • beneficii pentru sănătatea mintală, cum ar fi o mai mare încredere
 • abilități sociale îmbunătățite
 • abilități personale îmbunătățite, inclusiv cooperare și leadership.

Reducerea inactivității poate fi mai eficientă în obținerea unor creșteri generale ale nivelului de energie la copiii mici decât punerea accentului pe creșterea implicării în activități sportive. Este important să luați măsuri pentru a reduce timpul sedentar al copiilor.

Sedentarismul și copii

Aproximativ 40% dintre copii nu participă deloc la sport. Activitățile sedentare obișnuite care concurează cu activitatea fizică includ:

 • teme pentru acasă
 • jocuri pe calculator
 • utilizarea internetului
 • televiziune

Copiii și tinerii ar trebui să efecteze cel puțin 60 de minute (și până la câteva ore) de activitate fizică de intensitate moderată până la intensă în fiecare zi.

Copiii și tinerii nu ar trebui să petreacă mai mult de două ore pe zi folosind suporturi electronice pentru divertisment (cum ar fi jocuri pe computer, internet, TV), în special în timpul zilei.

Aceste recomandări sunt un ghid pentru nivelul minim de activitate fizică necesară pentru o sănătate bună.

Potrivit Biroului de Statistică, în 12 luni 60% dintre copiii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani au participat la cel puțin un sport în afara orelor de școală organizat de o școală, club sau asociere.

Participarea baietilor a depășit-o pe cea a fetelor, atât în ​​ansamblu, cât și în cadrul fiecărei categorii de vârstă. Copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 ani au participat cel mai probabil la sport (66%).

Cele mai populare trei sporturi organizate pentru băieți în perioada 2011-2012 au fost fotbalul (22% din total), înotul și regulile australiene de fotbal. Pentru fete, înotul / scufundările (19% din total) și voleiball au predominat.

Încurajați-vă copilul să fie activ fizic

Părinții își pot ajuta copiii să fie activi fizic în mai multe moduri, inclusiv:

 • Conduceți prin exemplu – fiți activi fizic.
 • Asigurați-vă că unele excursii de familie oferă oportunități de activitate fizică, cum ar fi practicarea sportului împreună.
 • Încurajează-ți copilul să meargă pe jos sau să meargă cu bicicleta pentru călătorii scurte, mai degrabă decât să te bazezi pe tine pentru a-l conduce.
 • Susțineți eforturile copilului dvs. în sport. Asigurați-vă că sunteți acolo la fiecare meci, înveselindu-i de pe margine.
 • Stabiliți limite de timp pentru activitățile sedentare, cum ar fi jocurile pe computer și televiziunea.
 • Consultați-vă cu școala copilului dvs. despre modalități de a încuraja o participare mai mare la sport și activitate fizică.
 • Probleme de siguranță sportivă
 • Multe leziuni sportive suferite de copii pot fi evitate. Sugestiile includ:
 • Purtați întotdeauna echipament de protecție adecvat.
 • Protecțiile bucale trebuie purtate pentru toate sporturile de contact. Consultați medicul dentist pentru o montare profesională.
 • Purtați apărătoare pentru genunchi, cot și încheietura mâinii pentru toate sporturile care includ un risc de cădere, cum ar fi patinajul în linie sau skateboard-ul.
 • Purtați tampoane pentru sport, cum ar fi hochei, softball și cricket, unde leziunile din partea din față a piciorului sunt relativ frecvente.
 • Căștile pot reduce riscul de rănire a ochilor și a feței.
 • Asigurați-vă că vă încălziți și răcoriți bine.
 • Antrenează-te cu alte sporturi pentru a-ți asigura fitness-ul și forța.
 • Folosiți o formă și o tehnică bune.
 • Permiteți un timp de recuperare adecvat între sesiuni.

Unde să obțineți ajutor

 • Școala copilului tău
 • Cluburi și asociații sportive
 • Medicul dumneavoastră, kinetoterapeuții (cu un interes special în pediatrie) sau alt profesionist calificat în exerciții fizice.

Piramida alimentației sănătoase

Piramida alimentației sănătoase este un ghid vizual simplu pentru tipurile și proporțiile de alimente pe care ar trebui să le consumăm în fiecare zi pentru o sănătate bună.

Conține cele cinci grupe de alimente de bază, plus grăsimi sănătoase, în funcție de cât contribuie la o dietă echilibrată pe baza ghidurilor atent studiate.

Straturile piramidei se bazează pe aportul de alimente recomandat pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani, în conformitate cu liniile directoare dietetice. Cu toate acestea, proporțiile și plasarea fiecărui grup de alimente sunt în general aplicabile tuturor grupelor de vârstă de la 1 la 70 de ani.

Piramida alimentației sănătoase îi încurajează pe oameni să se bucure de o varietate de alimente din fiecare grup de alimente, în fiecare zi.

Straturile piramidei alimentației sănătoase

Straturile de fundație

Straturile de fundație includ cele trei grupe de alimente pe bază de plante:

 • legume și leguminoase
 • fructe
 • boabe (seminte)

Aceste straturi alcătuiesc cea mai mare porțiune a piramidei, deoarece alimentele vegetale ar trebui să constituie cea mai mare parte a dietei noastre – aproximativ 70% din ceea ce mâncăm!

Alimentele vegetale conțin o mare varietate de nutrienți precum vitamine, minerale și antioxidanți. Ele sunt, de asemenea, principala sursă de carbohidrați și fibre din dieta noastră.

Copiii mai mari, adolescenții și adulții ar trebui să urmărească să aibă cel puțin 2 porții de fructe și 5 porții de legume sau leguminoase în fiecare zi.

Din grupul de alimente pentru cereale, alegeți în principal cereale integrale (cum ar fi orezul brun, ovăzul și quinoa) și soiurile de pâine, paste, pâine crocantă și alimente din cereale integrale / integrale / cu cereale bogate (în comparație cu soiurile foarte procesate, rafinate).

Cât ar trebui să mănânc din fiecare grup de alimente?

Stratul de mijloc

Stratul de mijloc include lapte, iaurt, brânză și alternative și carnea slabă, păsările de curte, peștele, ouăle, nucile, semințele, leguminoasele.

Alimentele din grupul lapte, iaurt, brânză și alternative ne oferă în primul rând calciu și proteine, plus alte vitamine și minerale. Acest grup alimentar se referă, de asemenea, la opțiuni care nu sunt lactate, cum ar fi lapte de soia, orez sau cereale care au cel puțin 100 mg la 100 ml de calciu adăugat. Alegeți opțiuni reduse de grăsimi pentru aceste alimente pentru a limita excesul de kilojoule din grăsimile saturate.

Alimentele din secțiunea carne slabă, păsări de curte, pește, ouă, nuci, semințe, leguminoase sunt principalele noastre surse de proteine. Dar fiecare aliment oferă, de asemenea, un amestec unic de nutrienți, inclusiv iod, fier, zinc, vitamine B12 și grăsimi sănătoase. Ar trebui să ne propunem să avem o varietate de opțiuni de carne și non-carne din acest grup alimentar.

Stratul superior

Stratul superior se referă la grăsimi sănătoase, deoarece avem nevoie de cantități mici în fiecare zi pentru a susține sănătatea inimii și funcția creierului. Ar trebui să alegem alimente care conțin grăsimi sănătoase în loc de alimente care conțin grăsimi saturate și grăsimi nesaturate.

Alegeți grăsimi polinesaturate și mononesaturate nerafinate din surse vegetale, cum ar fi ulei de măsline extra virgin, uleiuri de nuci și semințe. Limitați cantitatea de grăsimi saturate pe care le consumați și evitați grăsimile nesaturate.

De asemenea, obținem grăsimi sănătoase din alimentele din celelalte grupuri de alimente, cum ar fi avocado, nuci, semințe și pește, deci avem nevoie doar de un pic în plus din uleiuri și tartine în fiecare zi.

Sfaturi suplimentare

Bucurați-vă de ierburi și condimente

Ierburile și condimentele oferă o gamă minunată de arome și arome mâncării noastre. Multe ierburi și condimente au proprietăți care promovează sănătatea, dar, din moment ce tindem să le consumăm în cantități mai mici, scopul lor principal este să ne aromeze și să ne coloreze mesele.

Gătitul cu ierburi și condimente proaspete, uscate sau măcinate este o modalitate ușoară de a crea alimente care se potrivesc gusturilor dvs. și de a vă bucura de mâncăruri de casă fără a fi nevoie să folosiți sare atunci când gătiți sau mâncați.

Alege apa

Apa este cea mai bună băutură pentru a rămâne hidratată și susține multe alte funcții esențiale în organism. Alegeți apa ca băutură principală și evitați opțiunile zaharoase, cum ar fi băuturile răcoritoare, băuturile sportive și băuturile energizante.

Limitați sarea și zahărul adăugat

Piramida alimentației sănătoase ne amintește să ne limităm aportul de sare și zahăr adăugat. Aceasta înseamnă evitarea adăugării de sare sau zahăr în alimente atunci când gătim sau mâncăm și evitarea alimentelor și băuturilor ambalate care conțin sare sau zahăr adăugat în ingrediente.

Cetateanul mediu consumă deja prea multă sare și zahăr adăugat și acest lucru este legat de riscul crescut de boli, cum ar fi bolile de inimă, diabetul de tip 2 și unele tipuri de cancer.

Gătirea propriilor mese acasă și alegerea alimentelor integrale sau a alimentelor minim procesate vor contribui, de asemenea, la limitarea cantității de sare și zahăr adăugat pe care le consumăm.

Sare (sodiu)

Sodiul se găsește în sare și apare în mod natural în unele alimente. Deși avem nevoie de cantități mici de sodiu pentru o sănătate bună, prea multă sare este legată de un risc crescut de hipertensiune arterială, care vă poate crește riscul de boli cardiovasculare (cardiace) și renale.

Evitați să adăugați sare la alimente atunci când gătiți și mâncați și citiți etichetele pentru a alege alimentele care au mai puțin de 120 mg de sodiu per 100g.

Zahăr adăugat

Consumând o mulțime de zaharuri adăugate, în special din alimente precum ciocolată, prăjituri, biscuiți, deserturi și băuturi răcoritoare, puteți adăuga kilograme în plus în dieta dumneavoastră. Acest lucru poate duce la creșterea în greutate și poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2, boli cardiovasculare și unele tipuri de cancer. Prea mult zahăr poate provoca, de asemenea, carii dentare.

Majoritatea fructelor, legumelor, leguminoaselor și alimentelor lactate neindulcite conțin cantități mici de zaharuri naturale care nu sunt dăunătoare. Alegeți varietăți proaspete sau minim procesate ale acestor alimente și verificați ingredientele de pe toate alimentele și băuturile ambalate pentru a vedea dacă s-a adăugat zahăr.

Sanatatea este cel mai de pret lucru, haideti sa avem grija de ea! La centrul nostru de îngrijire bătrâni, fiecare pacient dispune de dietă personalizată, compusă din 3 mese principale și 2 gustări.

6 pași pentru a crea obiceiuri sănătoase pe termen lung

Știați că 80% dintre oameni renunță la rezoluțiile de Anul Nou până la jumătatea lunii februarie?

Te regăsești făcând rezoluții de Anul Nou în fiecare an pentru a pierde în greutate sau pentru a mânca mai sănătos, totuși nu poți rămâne la ele? Nu ești singur!

Studiile au arătat că 80% dintre oameni renunță la rezoluțiile de Anul Nou până la jumătatea lunii februarie. Poate fi tentant să stabiliți rezoluții excesiv de ambițioase pentru noul an, totuși, dacă faceți acest lucru, veți fi în stare să eșuați. Cheia pentru a mânca sănătos pe termen lung este de a va stabili obiective realiste și realizabile. Nevoile nutriționale pot varia foarte mult de la o persoană la alta, deci putem vorbi despre o dietă „unică pentru toți”, cu toate acestea unele principii generale de alimentație sănătoasă se aplică majorității oamenilor. Iată câteva sfaturi de top pentru crearea unor obiceiuri sănătoase pe care le puteți respecta pe tot parcursul anului, nu doar în ianuarie.

 1. Fii realist

Stabilirea unor obiective realiste, bine planificate, vă va menține motivat și concentrat. O modalitate de a vă pregăti pentru succes este să vă asigurați că obiectivele dvs. sunt „SMART”:

 • Specific – Obiectivul dvs. trebuie să fie clar, bine definit și specific.
 • Măsurabil – Stabilirea obiectivelor măsurabile înseamnă că vă puteți urmări progresul, ceea ce vă ajută să rămâneți concentrat și vă menține motivat pe măsură ce vă apropiați de atingerea obiectivului.
 • Realizabil – Obiectivul dvs. trebuie să fie realizabil și nu imposibil de atins.
 • Realist – Scopul tău ar trebui să fie ceva important pentru tine și care se potrivește cu obiectivele mai largi pe care le-ai putea avea.
 • La timp – Stabilirea unui termen limită pentru obiectivul dvs. vă oferă ceva pe care să vă concentrați și să lucrați.
 1. Dietele Fad

Dietele de modă fac afirmații nerealiste și nu sunt susținute de dovezi. De obicei, promit o „soluție rapidă” și implică reguli alimentare stricte care se concentrează pe pierderea în greutate. Dietele FAD promovează adesea mâncărurile „magice” sau tiparele de mâncare și, dacă sună prea bine pentru a fi adevărat, probabil că este. Mulți oameni apelează la diete fad în loc să se gândească la modificări alimentare care sunt durabile pe termen lung. În timp ce dietele moft pot duce la scăderea în greutate inițial datorită naturii lor extrem de restrictive, persoanele care urmează aceste diete ajung adesea să câștige mai mult in  greutate pe termen lung. De asemenea, sunt greu de întreținut și, în unele cazuri, vă pot priva de nutrienți esențiali. În acest An Nou, renunțați la diete și mâncați într-un mod echilibrat.

Amintiți-vă: niciun aliment nu este interzis și puteți mânca totul – cu moderare.

 1. Concentrați-vă pe mâncarea în principal din cele cinci grupuri alimentare

Asta ne aduce la următorul nostru punct. În timp ce „toate alimentele se potrivesc” și nu ar trebui să trebuiască să tăiați complet niciunul dintre alimentele pe care le iubiți, este important să vă concentrați mai ales pe bucurarea unei varietăți de alimente nutritive din cele cinci grupuri alimentare. Acest lucru vă va ajuta să îndepliniți cerințele nutritive esențiale pentru o sănătate bună. Cele cinci grupuri alimentare sunt:

 • Fructe
 • Alimente cu cereale (cereale), în special soiuri integrale și / sau cu fibre bogate în cereale
 • Carne și păsări slabe, pește, ouă, tofu, nuci și semințe și leguminoase / fasole
 • Laptele, iaurtul, brânza și / sau alternativele acestora (mai ales grăsimi reduse)
 • Legume și leguminoase / fasole
 1. Fiți conștienți de dimensiunile porțiilor

Factori precum vârsta, sexul și nivelul de activitate influențează cantitatea de alimente de care avem nevoie. Este important să ne ascultăm semnalele de foame și plinătate, dar este, de asemenea, util să avem o idee despre porțiuni sensibile. Un sfat ușor este să urmați „Metoda plăcii”, care implică împărțirea plăcii după cum urmează:

 • Jumătate din farfurie formată din legume fără amidon, cum ar fi morcov, broccoli, conopidă, ardei capia, spanac, ciuperci sau dovlecei.
 • Un sfert din farfurie alcătuită din alimente cu amidon, cum ar fi paste integrale, orez sau tăiței, cartof sau porumb.
 • Un sfert din farfurie alcătuită din proteine ​​slabe precum carne, pui, pește sau tofu.
 1. Planificați mesele în avans

Planificarea meselor este unul dintre cele mai simple și eficiente lucruri pe care le puteți face pentru a vă ajuta să mâncați sănătos. În prezent, mulți oameni au timp scurt, dar planificarea meselor vă va economisi timp pe termen lung. În plus, veți economisi bani și veți reduce la minimum risipa de alimente. Planificați rețetele pe care urmează să le folosiți și dublați-le la unele mese, astfel încât să aveți suficient pentru prânz a doua zi. Scrieți o listă de cumpărături și asigurați-vă că nu mergeți la cumpărături când vă este foame! S-ar putea să fiți tentați să cumpărați alimente de care nu aveți nevoie. Petreceți câteva ore în bucătărie pregătindu-vă mesele pentru săptămâna următoare. Puteți pregăti componente individuale care pot fi ușor combinate într-o masă. De exemplu, prăjirea dovleacului sau cartofului, gătitul orezului sau pastelor sau fierberea unor ouă.

 1. Alege gustări sănătoase

Te găsești căutând chipsuri sau ciocolată pe la ora 15:00 în fiecare zi? Poate fi tentant să facem acest lucru, mai ales dacă nu avem la dispoziție ceva mai sănătos. Așadar, a avea la îndemână gustări sănătoase este o modalitate utilă de a ușura alimentația sănătoasă. Dacă cumpărați un aliment ambalat, nu uitați să alegeți cu înțelepciune. Ideile de gustări sănătoase includ:

 • 1 Bucată de fruct cu iaurt
 • Felii de mere cu unt de arahide
 • Legume precum roșii cherry, batoane de morcov, bastoane de țelină sau castraveți cu hummus
 • O mână de nuci și semințe
 • Biscuiti integrali si branza

O zi din viata noastra

Am sa va povestesc o zi din viata noastra si a unui beneficiar diagnosticat cu boala Alzheimer.

Domnul Y (il vom denumi astfel pentru a proteja identitatea acestuia) este la noi de aproximativ 6 luni, s-a cam ingrasat, recunoastem, ceea ce este un lucru bun, si ne bucuram ca mananca bine J.

Ora 7 dimineata, deschid usa la dormitor, el sta in pat cu ochii atintiti in tavan.

“Buna dimineata domnule Y!!!“

Domnul Y: “Oooooo buna dimineata draga, ce faci? Ai venit?”

“Da, am venit pentru ca mi se facuse dor de tine!”

Domul Y: “Bine, bine, cum a fost la serviciu? Ai avut sedinta? Eu am fost sa ridic pensia si era o coada mare si acum sunt obosit, am luat si niste mere, sunt acolo pe dulap daca vrei.”

Evident ca nimic din toate aceste lucruri nu s-au intamplat, dar ne-am obisnuit si apreciem orice amintire de-a lui din trecut, mai ales ca ne asimileaza ca fiind familia lui.

Il schimb de pampers, ne spalam pe fata, schimbam pijamalele si iesim in living.

In living sunt deja veniti si alti beneficiari, stau pe canapea in asteptarea micului dejun.

Domnul Y: “Buna Dimineata! Ati ajuns? La cat e sedinta?”

Toata lumea ii intra in joc, unii constienti, altii pur si simplu chiar cred ca va fi o sedinta.

Domnul Y: “Cat e ceasul? Au adus astia mancarea? Eu nu am avut timp azi a mananc nimic. Mi-e foame bai, mai aveti?”

Servim micul dejun si este foarte incantat, savureaza fiecare inghititura. Pacientilor ca dl. Y trebuie sa le servim paine fara coaja, totul trebuie sa fie usor masticabil avand in vedere ca mai are 2 dintisori, unu sus si unul jos.

Mananca incet, termina ultimul, dar noi ne bucuram de pofta lui de mancare. Am trecut prin perioade in care nu putea manca nimic si ii administram perfuzii cu vitamine. Este bine acum, este intr-o faza stabila!

Termina de mancat si revenim in living, se uita la televizor dar nu intelege nimic, impreuneaza mainile ca la sedinta si este atent. Dintr-o data se aude vocea lui:

Domnul Y: “Unde sunt actele de la masini? Nu dati drumul la nici o masina fara acte, poate sa vina si ala mare la mine, daca nu au acte nu pleaca din fabrica!”

Este extrem de serios, iar noi ii explicam ca trebuie sa ajunga actele, nu dam drumul la nimic fara acte.

Se relaxeaza, se aseaza mai bine in fotoliu si incepe sa motaie.

Ajunge medicul kinetoterapeutul.

K: “Buna dimineata domnule Y! Ce mai faceti?”

Domnul Y: “Ooooo buna dimineata, ce sa fac astept sa vina astia cu mancare ca mi-e foame rau.”

Este deja ora 9:30 dimineata.

K: “Pai, nu ati mancat nimic pana la ora asta?”

Domnul Y: “N-am mancat nimic si mi-e foame, au zis astia cand ajung cu mancarea?”

K: “Haideti ca sunt pe drum, ajung imediat, dar pana ajung nu lucram si noi putin?”

Domnul Y: “Ce sa lucram? Am dat piesele deja la fabrica, nu ti le-au adus? Unde e ala, ala……?”

K: “Am terminat cu fabrica azi, sa facem putin sport sa ne mentinem sanatosi, ce ziceti?”

Domnul Y: “A nuu, nu pot ca ma doare piciorul asta.”

Nu il doare, asa spune de fiecare data cand e vorba de miscare, dar noi stim asta deja.

Accepta pana la urma cu chiu cu vai, il ia incet, se joaca cu mingea. Nu loveste cu piciorul ci cu mana, ca la volei, dar important e ca vrea J

Se face ora 11, se serveste gustarea. Este ceva usor de obicei, fructe, iaurturi, prajiturele, etc. Astazi este placinta cu mere, fiecare are 2 bucati mari si delicioase.

Domnul Y: “Pai doar atat? Da ma tava aia! Ce sa fac eu cu atata, hai ma ca nu am mancat nimic azi!!”

Ii mai dam, ca nu ne lasa inima. Este amuzant, chiar si cand e suparat are un bun simt extraordinar, fost inginer, un om cu o educatie de exceptie.

Pana la 1:30 motaie pe canapea, mai intervine in discutii, intotdeauna isi spune punctul de vedere si ne invata cum sa facem masinile alea cat mai bine ca sa nu vina aia de sus sa se ia de noi. Ce sa zic, un fenomen J.

Ora 13:30, ora pranzului, mare fericire mare, in sfarsit mananca si el ceva, este singura masa dupa care, daca il intrebi daca a mancat spune DA; bine…primele 10 minute, dar noi intelegem boala si stim ca este un effect al acesteia.

Devine mai activ pe la pranz, prinde putere si se ridica singur din fotoliu, putin adus de spate porneste cu picioarele tarsaite spre terasa.

Sunt in spatele lui, sa il prind daca isi pierde echilibrul, mergem incet catre terasa, domnul Y ia loc pe fotoliu si se uita in gradina.

Domnul Y: “E frumos azi afara, dar cam soare.”

Dupa 5 minute spune ca trebuie sa plece si incetisor cu el la brat intram in casa.

Evident ca ma intreaba cand vin aia cu mancarea ca nu a mancat nimic astazi.

Apoi intram intr-o discutie foarte serioasa!

Domnul Y: “Unde e maica-ta?”

Eu intru in joc imediat, si ii spun ca e la piata sa cumpere una alta.

Domnul Y: “Dar ce vrea sa faca de mancare? Ti-a spus? Du-te si adu servieta aia din hol sa iti dau repede ceva pana nu vine.”

Nu are servieta acolo dar ii duc geanta mea de laptop, pentru ca stim ce va urma.

Cotrobaie in ea ( unde noi am pus deja cateva bancnote de 5 lei) scoate doua dintre ele si le intinde catre mine:

Domnul Y: “Ia de aici sa nu stie maica-ta; nu am mai mult ca ti-as da.”

Ii iau, pentru ca altfel se supari. Ii multumesc il iau in brate, pentru ca da, el deja ma considera fiica lui.

Pana seara are treaba cu prietenul sau, domnul X. Eheeee, domnul X alta poveste de viata.

Domnul X isi doreste doar pateuri cu branza si cu mere. Mereu ne invata cum sa fim atenti cand se coc si sa nu cumva sa vina aia cu controlul. Evident ca noi suntem J.

Dar sa va povestesc o scurta conversatie intre domnul Y si domnul X.

Domnul Y: “Ai verificat masinile?”

Domnul X: “Da, da, am luat masina si am plecat la Ploiesti pana acolo.”

Domnl Y: “Ce Ploiesti ma, aia care fac sedinta sunt de la Ploiesti?”

Domnul X: “Da da, am luat 3 saci de faina de la moara.”

Domnul Y (usor iritat): “Mai omule! Cine ti-a zis sa duci masinile la Ploiesti? Alea nu au acte! Nu iese nici o masina din fabrica fara acte!”

Domnul X (cu un glas mai moale): “2 placinte cu branza, cateva cu mere, 2,3 eclere, cam atata.”

Va dati seama ca oricat de obositi am fi, oricat de grea este ziua noastra, oamenii acestia ne fac sa zambim? Ne fac sa intram in lumea lor, care este poate mai linistita avand in vedere stadiul avansat al bolii pe care o au.

Pana la culcare, mai motaie, mai vorbesc, ne striga, mai pleaca, ii supraveghem, mai povestesc ceva, domnul Y in permanenta vrea sa se asigure ca totul este bine la fabrica, iar domnul X ca prajiturile sunt bune.

Oameni! Da, oameni mari, oameni destepti, oameni trecuti prin viata care au ramas tot cu grijile cotidiene, indiferent de boala.

Domnul Y merge la culcare doar daca ii spunem ca avem sedinta, sau ca mergem sa mancam, o adevarata aventura, deoarece pentru el este abea dimineata.

L-am pus in pat, imi intinde mana fara nimic in ea si-mi spune:

Domnul Y: “La, tine asta si pune-o bine, o sa ne trebuiasca.”

Iau obiectul imaginar din mana lui si ii promit ca il pun bine.

“Noapte buna Domnule Y, ne vedem dimineata!”

Inca vreo ora el are sedinta, sta in pat cu lumina stinsa si tine o prelegere, cu o voce ferma, dar incurajatoare. Ce pot spune, are grija de “subalternii” lui J

Cam asa arata o zi din viata unui beneficiar diagnosticat cu dementa /  boala Alzheimer, iar datoria noastra este sa ii ingrijim si sa le intram in putinele amintiri pe care le mai au. Asa se simt in largul lor, si parametrii medicali au valori normale sau pot fi tinuti sub control.

Povesti sunt multe, fiecare cu a lui si toate merita ascultate: oameni simpli, oameni importanti, OAMENI. Cand boala te loveste, noi, cei de la Centrul Rezidential pentru Seniori TRAI BUN vom fi acolo pentru EI.

Bunicii nostri

Cine are grija de noi cand suntem mici…? Cine ne pune prima data pe bicicleta…? Cine ne duce la gradinita cand parintii nostri nu au timp…? Cine ne inconjoara cu iubirea lor neconditionata in fiecare zi….? BUNICII NOSTRI…

Iar in momentul in care ei ajung neputinciosi… ce facem…? Ii lasam sa se descurce cum pot, in casa lor, sau le oferim o „a doua casa” intr-un centru rezidential pentru seniori…?

Este o decizie poate greu de luat, pentru ca ne gandim: cum o sa fie ingrijiti, cum o sa suporte departarea de casa lor care este atat de importanta pentru ei, cum o sa fie pentru noi sa ii stim la distanta si intre straini….?

In acel moment trebuie sa fim constienti de faptul ca intr-un centru rezidential respectabil, bunicii nostri nu numai ca primesc ingrijirea medicala de care au nevoie, ci primesc si o parte din sufletul persoanelor care au grija de ei, si compania celorlalti bunici de acolo, integrandu-se astfel intr-o noua familie, o familie care este disponibila 24/24 pentru necesitatile lor.

Un centru rezidential sparge barierele neplacutului „azil”, care ne infioara pe toti, si este de fapt o noua casa in care bunicii nostri sunt tratati uman si profesionist, asigurandu-le tot confortul de care au nevoie pentru a-si petrece batranetea intr-un mediu demn de toata munca lor de o viata.

Este greu sa acceptam ca bunicii nostri nu mai au puterea zilelor in care ne faceau toate poftele… este greu sa acceptam ca au imbatranit… este greu sa acceptam ca vine o zi in care a ramane acasa singuri poate insemna un risc… un risc pe care, din punctul meu de vedere, nu ar trebui sa ni-l asumam…

Eu, cea care scriu aceste randuri, mai am in acest moment o singura bunica cu probleme de vedere, si, cu toate ca recunosc ca mi-a fost greu sa iau aceasta decizie, am preferat sa o duc alaturi de niste profesionisti care ii acorda toata atentia si ingrijirea de care are nevoie, decat sa o stiu singura in casa si fara ajutor in situatii de nevoie imediata.

Bunicii nostri merita tot ce este mai bun din partea noastra, iar pe langa iubire si afectiune, la un anumit moment, trebuie sa ajungem sa le oferim si suportul medical al zilei de maine.

Masuri anti COVID-19

Anul 2020 ne-a lovit pe toti cu aceasta Pandemie, ne-a debusolat, ne-a speriat, ne-a impus reguli noi, dar ne-am adaptat.

Asta este calitatea oamenilor, de a se adapta oricarei situatii.

Izolarea, neplacuta pentru nimeni, a fost primul pas in lupta cu aceasta pandemie, fiind urmata de monitorizarea intensa a beneficiarilor, de vitaminizare si mai ales de dezinfectare.

Primul pas a fost sa apelam la o firma specializata in dezinfectii, in speta, dezinfectarea prin nebulizare.

Dezinfectia prin nebulizare (ceata rece) este o metoda noua in industria dezinfectarii, care presupune executarea unor operatiuni de prevenire sau combatere a bolilor infectioase. Scopul acestor operatiuni este distrugerea germenilor patogeni, a virusilor si bacteriilor de pe toate suprafetele.

Aceasta ceata rece se difuzeaza si se depune uniform pe toate suprafetele, ceea ce face posibila in special atingerea zonelor altfel inaccesibile.

Substantele folosite in procesul de dezinfectie prin nebulizare nu dauneaza oamenilor, nici animalelor si nu pateaza suprafetele.

Aceast proces trebuie efectuat periodic, la aproximativ 15 zile, impreuna cu alte procese de curatenie si dezinfectare zilnice.

Accesul personalului se face in primul rand cu masurarea temperaturii, dezinfectarea mainilor cu solutii speciale, urmand ca acestia sa isi schimbe hainele intr-un spatiu special amenajat, inainte de a intra in incinta Centrului.

Hainele cu care au venit din exterior se depoziteaza in saci care raman in spatiul special amenajat.

Dupa echiparea in tinuta de serviciu, urmeaza inca un proces de igienizare a mainilor, manusile si mastile fiind un accesoriu obligatoriu in combaterea si raspandirea virusilor.

Orice produs venit din exterior, trebuie de asemena sa treaca printr-un process de dezinfectare, inainte ca acesta sa poata intra in centru.

Vizitele sunt premise doar in gradina centrului, in aer liber, obligatoriu cu un test COVID-19 negativ, la o distanta de 2 metri, impreuna cu masca si manusile obligatorii.

masuri anti covid masca

Stim ca nu este un proces accesibil tuturor apartinatorilor, dar totodata trebuie sa fim constienti de faptul putem pune in pericol viata beneficiarilor.

In aceasta perioada toti am invatat cat de importanta este tehnologia si cat de mult ne-a ajutat sa se vada si sa tina legatura cu familiile.

Achizitionarea de teste anti-COVID-19, a fost un alt mare plus in procesul prevenirii acestui virus, dovedindu-ne inca o data ca toate masurile luate pana in prezent au avut rezultate excelente.

Atunci când oamenii ating o suprafață sau un obiect contaminat cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, și apoi își ating ochii, nasul sau gura, se pot expune virusului.

Informațiile timpurii de la Institutele Naționale de Sănătate și alți parteneri de studiu sugerează că SARS-CoV-2 poate supraviețui pe anumite tipuri de suprafețe, cum ar fi plasticul și oțelul inoxidabil, timp de 2-3 zile. Cu toate astea, deoarece transmisibilitatea SARS-CoV-2 de pe suprafețele și obiectele de mediu contaminate nu este încă pe deplin înțeleasă, angajatorii ar trebui să evalueze cu atenție dacă zonele de lucru ocupate de persoanele suspectate că au virusul, au fost sau nu contaminate și dacă au nevoie sau nu de să fie dezinfectat ca răspuns.

Institutele Naționale de Sănătate oferă instrucțiuni pentru curățarea și dezinfectarea mediului pentru diferite tipuri de locuri de muncă, inclusiv:

Facilități de îngrijire a sănătății, ca parte a recomandărilor Institutelor Naționale de Sănătate privind controlul infecțiilor medicale

Facilități de îngrijire post-mortem, cum ar fi suitele de autopsie

Laboratoare

Alte facilități non-medicale

Angajatorii care operează la locul de muncă în timpul pandemiei COVID-19 ar trebui să continue curățarea de rutină și alte practici de menaj în orice facilități care rămân deschise lucrătorilor sau altor persoane. Angajatorii care au nevoie să curețe și să dezinfecteze mediile potențial contaminate cu SARS-CoV-2 ar trebui să utilizeze dezinfectanți înregistrați EPA cu etichete pentru a fi eficienți împotriva SARS-CoV-2. Procedurile de curățare și dezinfectare de rutină (de exemplu, utilizarea de produse de curățat și apă pentru curățarea prealabilă a suprafețelor înainte de aplicarea unui dezinfectant înregistrat EPA pe suprafețe sau obiecte frecvent atinse pentru timpi de contact corespunzători, conform indicațiilor de pe eticheta produsului) sunt adecvate pentru SARS-CoV-2, inclusiv în zonele de îngrijire a pacienților în medii de sănătate în care se efectuează proceduri generatoare de aerosoli.

Lucrătorii care efectuează sarcini de curățare trebuie să fie protejați de expunerea la substanțe chimice periculoase utilizate în aceste sarcini. Dacă lucrătorii au nevoie de aparate respiratorii, aceștia trebuie folosiți în contextul unui program cuprinzător de protecție respiratorie care îndeplinește cerințele standardelor de protecție respiratorie și include examene medicale, teste de potrivire și instruire.

Fișele tehnice de siguranță ale produselor chimice de curățare și alte instrucțiuni ale producătorului pot oferi îndrumări suplimentare cu privire la faptul dacă lucrătorii au nevoie de EIP pentru a utiliza produsele chimice în siguranță.

Nu este recomandat sa se  utilizeze aer comprimat sau spray-uri de apă pentru a curăța suprafețele potențial contaminate, deoarece aceste tehnici pot aerosoliza materialul infecțios.

Planurile de răspuns COVID-19 ale angajatorilor ar trebui să utilizeze ierarhia controalelor, care, în general, etichetează și prioritizează controalele în următoarea ordine, de la cel mai puțin la cel mai puțin eficient: eliminare / substituire, controale tehnice, controale administrative și practici de lucru sigure

Eforturile de excludere a persoanelor potențial infecțioase de la locul de muncă sunt în concordanță cu scopul de a elimina pericolul.

Controalele tehnice necesită de obicei o schimbare fizică la locul de muncă pentru a izola lucrătorii de un pericol. Exemple de controale tehnice pe care angajatorii le pot găsi utile pentru protejarea lucrătorilor de SARS-CoV-2 includ:

Instalarea de plexiglas, oțel inoxidabil sau alte bariere între lucrători, cum ar fi pe liniile de asamblare, sau între lucrători și clienți, cum ar fi la punctele de vânzare.

Folosirea sistemelor de frânghie și stâlpi pentru a împiedica clienții / vizitatorii să facă coadă la o distanță de 6 metri de zonele de lucru.

Reglarea sistemelor de ventilație pentru a introduce aer exterior suplimentar și / sau pentru a crește schimbul de aer pentru a introduce aer proaspăt. Dacă este necesar, consultați un tehnician calificat.

Modificarea spațiilor de lucru fizice pentru a crește distanța dintre angajați.

Controalele administrative și practicile de lucru în condiții de siguranță modifică politicile și procedurile pentru modul în care lucrătorii îndeplinesc sarcinile de serviciu pentru a se asigura că activitățile de muncă sunt desfășurate în siguranță. Exemple de controale administrative pe care angajatorii le pot găsi utile pentru protejarea lucrătorilor împotriva SARS-CoV-2 includ:

Limitarea numărului de lucrători repartizați la o anumită schimbare într-o instalație și asigurarea distanței stațiilor de lucru la cel puțin 2 metrii distanță.

Afișarea semnalizării, în limbile pe care lucrătorii le înțeleg, pentru a reaminti lucrătorilor, clienților și vizitatorilor să mențină o distanță de cel puțin 2 metrii între ei și să practice igiena regulată a mâinilor.

Furnizarea de instruire și informații în limbile pe care lucrătorii le înțeleg.

Creșterea frecvenței de curățare și dezinfectare la locul de muncă.

Încurajarea sau permiterea lucrătorilor de a purta masti, dacă este cazul.

Slăbește natural fără dietă

Sigur, puteți slăbi rapid. Există o mulțime de diete la modă care funcționează pentru a pierde rapid cateva kilograme, dar care va  fac să vă simțiți flămânzi și lipsiți de vlaga. Dar la ce bun să slăbești, doar pentru a lua in greutate iar? Pentru a va menține kilogramele în permanență, este mai bine să slăbești încet. Și mulți experți spun că poți face asta fără să ții o „dietă”. În schimb, cheia este să faci modificări simple stilului tău de viață.

Un kilogram de grăsime inseamna 3.500 de calorii. Prin arderea a 500 de calorii pe zi prin modificări dietetice și de exerciții fizice, puteți pierde aproximativ un kilogram pe săptămână. Dacă trebuie doar să vă mențineți greutatea actuală, arderea a 100 de calorii pe zi este suficientă pentru a evita 1-2 kilograme în plus pe care majoritatea adulților le câștigă în fiecare an.

Adoptați una sau mai multe dintre aceste strategii simple, nedureroase, pentru a ajuta la pierderea în greutate fără a urma o „dietă”:

Mâncați micul dejun în fiecare zi. Un obicei obișnuit pentru mulți oameni care au slăbit și l-au ținut este micul dejun zilnic. „Mulți oameni cred că sărind peste micul dejun este o modalitate excelentă de a reduce caloriile, dar de obicei ajung să mănânce mai mult pe tot parcursul zilei” spun specialistii in domeniu. Încercați un castron de cereale integrale acoperit cu fructe și lactate cu conținut scăzut de grăsimi pentru un început rapid și hrănitor de zi.

Închideți bucătăria noaptea. Stabiliți un moment în care veți înceta să mâncați, astfel încât să nu vă lăsați prada ispitelor culinare seara târziu sau gustărilor rapide în timp ce vă uitați la televizor. „Beti o ceașcă de ceai, mancati o bomboana tare sau savurați un bol mic de înghețată ușoară sau iaurt înghețat dacă doriți ceva dulce după cină, dar apoi spălați-vă pe dinți, astfel încât veți fi mai puțin ispititi să mâncați sau să mai beți ceva”. Alegeți calorii lichide cu înțelepciune. Băuturile îndulcite au o multime de  calorii, si nu reduc foamea așa cum o fac alimentele solide. Satisfaceti-va setea cu apa, apa cu citrice, lapte degresat sau cu continut redus de grasimi sau portii mici de suc de fructe 100%. Încercați un pahar de suc de legume hrănitor și cu conținut scăzut de calorii pentru a vă ține saturat, dacă vă este foame între mese. Aveți grijă la caloriile alcoolice, care se adună foarte rapid. Dacă aveți tendința de a bea un pahar sau două de vin sau un cocktail în majoritatea zilelor, limitarea alcoolului la sfârșit de săptămână poate fi un economisitor imens de calorii.

Mănâncă mai multe produse. Mâncând o mulțime de fructe și legume cu conținut scăzut de calorii, va inhiba ofta de alte alimente care sunt mai bogate în grăsimi și calorii. Mutați carnea de pe centrul farfuriei și mancati mai intai legumele. Sau încercați să începeți prânzul sau cina cu o salată de legume sau un bol de supă pe bază de bulion, sugerează specialistii. Ghidurile dietetice din 2005 ale guvernului American sugerează că adulții primesc zilnic 7-13 feluri de produse. Specialistii spun că acest lucru nu este chiar atât de dificil: „Umpleti-vă bucătăria cu multe fructe și legume și la fiecare masă sau gustare, includeți câteva porții de fructe sanatoase”.

“Dieta dvs. va fi îmbogățită cu vitamine, minerale, fitonutrienți, fibre și, dacă vă umpleți de produse super-nutritive, nu veți mai ajunge la borcanul cu dulciuri.”

Fiti pro Cereale. Mancand cerealele integrale din boabe rafinate, in loc de pâinea albă, prăjiturile și covrigii, adăugați fibre atât de necesare și vă veți satura mai repede, astfel încât să aveți mai multe șanse să mâncați o porție rezonabilă. Alegeți pâine și paste din grâu integral, orez brun, fulgi de tărâțe, popcorn și biscuiți de secară integrală.

Controlează-ți portiile. O altă strategie simplă pentru a ajuta la reducerea caloriilor este de a vă controla meniul – totul, de la aprovizionarea bucătăriei dvs. cu o mulțime de opțiuni sănătoase până la alegerea portiilor potrivite. Asta înseamnă să eviți tentația, stând departe de” junk-food “ sau mancarea rapida cum spun altii. Și când vine vorba de petreceri, „mâncați înainte o gustare sănătoasă pentru a nu vă înfometa și fiți selectivi când vă umpleți farfuria”, sugerează specialistii. Înainte de a vă reumple farfuria cu mai multe alimente, așteptați cel puțin 15 minute și luați un pahar mare de apă.

Tăiați porțiile. Dacă nu ați face altceva decât să vă reduceți porțiile cu 10% -20%, ați pierde în greutate. Majoritatea porțiilor servite atât în ​​restaurante, cât și acasă sunt mai mari decât aveți nevoie. Obțineți un control instant al porțiunilor folosind boluri mici, farfurii și cupe. Nu vă veți simți nesatui, deoarece mâncarea va arăta din abundență pe farfurie.

Mergeti mai mult pe jos, faceti miscare cate putin in fiecare zi și adăugați treptat mai mulți pași până ajungeți la 10.000 pe zi. Pe tot parcursul zilei, faceți tot ce puteți pentru a fi mai activ – ritm în timp ce vorbiți la telefon, scoateți câinele la o plimbare suplimentară și mergeți timpul reclamelor de televiziune

Ia proteine ​​la fiecare masă și gustare. Adăugarea unei surse de proteine ​​slabe sau cu conținut scăzut de grăsimi la fiecare masă și gustare vă va ajuta să vă simțiți plin mai mult, astfel încât să aveți mai puține șanse de a mânca în exces. Încercați iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, porție mică de nuci, unt de arahide, ouă, fasole sau carne slabă. Experții recomandă, de asemenea, să consumați mese și gustări mici, frecvente (la fiecare 3-4 ore), pentru a vă menține nivelul de zahăr din sânge constant și pentru a evita suprasaturatia.

slabeste cu salata

Treceți la alternative mai ușoare. Ori de câte ori puteți, utilizați versiunile cu conținut scăzut de grăsimi ale sosurilor de salată, maioneză, produse lactate și alte produse. „Puteți tăia caloriile fără efort dacă utilizați produse cu conținut scăzut de grăsimi și mai ușoare și dacă produsul este amestecat cu alte ingrediente, nimeni nu va observa vreodată”.

Înlocuiri mai inteligente: folosiți salata sau hummus; mâncați cartofi dulci prăjiți în loc de cartofi albi prajiti; folosiți lapte degresat în loc de frisca în cafea; puneti brânza pe sandvișuri; și folosiți putin otet in salată în loc de sosul cremos.

Vitaminele naturale

O sa va prezint cateva “retete” clasice si la indemana tuturor de a vitaminiza natural, fara a apela la suplimente sub forma de comprimate (pastile) sau imbuteliate impreuna cu substante nu foarte natural.
Sistemul nostru imunitar este compus din celule natural killer care sunt limfocitele B si T.
Sistemul imunitar pentru a functiona bine are nevoie de alimente care contin vitamine, minerale, acizii grasi și aminoacizi.
Dintre acestea cele mai importante sunt VITAMINELE A, B, C, D, E, și OMEGA 3, vitaminele de care stim cu totii dar cati dintre noi stim in ce alimente, fructe, legume le gasim?

Vitamina A:

Cati stiti la ce foloseste Vitamina A?
Scade riscul de cancer de piele si are proprietati antioxidante, sustine sistemul imunitar si functionarea organismului in lunile calduroase, regenereaza pielea.

Este o vitamină pe care o putem obtine din 2 surse (de origine animal si de origine vegetală).
Vitamina A o putem obtine din produsele de origine animala din: ficat, oua si lactate.
Vitamina A o putem obtine din produsele de origine vegetala din: morcovi, dovleac, roșii, ardei gras galben usturoi, păpădie, spanac, portocale, pepenele, piersici, caise, mango, papaya, cirese, kiwi, capsune.
Mai puțin cunoscută ca si sursă de Vitamina A sunt lăptișorul de matcă și polenul.

Vitamina B ( complexul de vitamine B)

Este o combinatie de 8 vitamine B1,B2, B3, B5, B6, B7, B9 si B12.
Aceste vitamine ajuta corpul sa transforme alimentele in energie si ajuta la formarea globulelor rosii sau denumirea medicala eritrocite.
Eritrocitele transporta oxigenul catre structurile si celulele corpului, ceea ce ne genereaza energia. Lipsa vitaminelor B in organism, sunt cauzate cel mai des de sarcina, alimentatie deficitara, unele afectiuni medicale si alcoolism.

Vitamina B1

Deficiența de vitamina B1 poate duce la tulburari cardiace si nervoase, scaderea in greutate, umflarea tesuturilor, amortirea membrelor, confuzie, insuficienta cardiaca si chiar soc cardiovascular.
Iata alimentele din care putem obtine natural Vitamina B 1: Mazăre, Sparanghel, Varză de Bruxelles, Semințe de susan, Semințe de floarea-soarelui, Fistic, Hering, Spanac, Seminte de in, Ciuperci crimini

Vitamina B2

Deficienta de vitamina B2 afecteaza procesul respiratiei celulare si se manifesta prin inflamarea cavitatii bucale, ulceratii usoare la suprafata pielii si sensibilitate la lumina.
Alimentele din care putem obtine natural Vitamina B2: Lactate: lapte, brânză, iaurt, Ouă (albuș), Carne, Organe: ficat, rinichi, Pește: somon, Cereale integrale, Ciuperci, Legume verzi, Drojdie de bere, Migdale

Vitamina B3

Deficienta de vitamina B3 duce la slabiciune in organism, insomnie, diaree, dermatita si in unele cazuri instalarea pelagrei („piele aspra” sau dermatita).
Alimentele din care putem obtine natural Vitamina B3:
ficat de vita, oua, lapte, curmale, drojdie de bere, oleaginoase, carne de porc, broccoli, morcovi, branezeturi, cartofi rosii, germeni de grau, produse din grau integral, somon la cuptor, piept de pui prajit, creveti fierti, cod prajit sau la cuptor, ciuperci, vinete coapte, spanac fiert, muschi de vita prajit, zmeura, conopida fiarta, fasole verde fiarta, pepene galben, seminte de mustar,

Vitamina B5

Deficienta de vitamina B5 duce la simptome precum acneea, oboseala, iritabilitatea sau insomnia.
Alimentele din care putem obtine natural Vitamina B5
grau, orez, ovaz, varza, kale, conopida, broccoli, cartofi albi si dulci, porumb, morcovi, rosii, ciuperci shiitake, linte, soia, mazare galbena, alune de pamant, seminte de floarea-soarelui, avocado, clementine, laptisor de matca, oua, lactate, carne si organe, peste.

Vitamina B6

Deficienta de vitamina B6 duce la anemie, dermatita seboreica si umflarea limbii.
Alimentele din care putem obtine natural Vitamina B6:
Naut, banana, Tofu, avocado, orezul brun, alunele de padure, cartofii dulci, boabele de soia, spanacul, cerealele integrale.

Vitamina B7

Deficienta de vitamina B7 nu a fost diagnosticata pana in present la persoanele adulte, dar s-a observat ca poate afecta procesul de crestere al bebelusilor.
Alimentele din care putem obtine natural Vitamina B7:

Ficat, rinichi, galbenus de ou, ovaz, drojde de bere, cereale fortifiate, porumb, lapte, soia, tarate de grau, laptisorul de matca, avocado, broccoli, conopida, branza, peste, fasole, mazare, carne de pui, ciuperci, nucil, cartofi, carne de porc, somon, sardine, banane, zmeura si spanac.

Vitamina B9

Deficienta de vitamina B9 duce la oboseala, ulceratii ale mucoasei bucale, umflarea limbii oboseala, ameteli, iritabilitate, dureri de cap, diaree, scadere in greutate, lipsa sintetizarii hemoglobinei.
Alimentele din care putem obtine natural Vitamina B9:
ficat de vită, soia verde, linte, fasole, sparanghel, spanac, anghinare

Vitamina B12

Deficienta de vitamina B12 duce la anemie oboseala, iritabilitate, dureri de cap, pierderea apetitului, senzatii de lesin si prin simptome specifice psihozei.
Alimentele din care putem obtine natural Vitamina B12:

carne de porc, de pui, de vită – în special în ficat și rinichi, hering, macrou, ton, somon, crabi, scoici sau stridii, ouă, lactate, drojdie de bere, soia, alge, hamei.

Vitamina C

sursa de vitamina c

Este cea mai importanta pentru sustinerea sistemului imunitar, ajuta organismul sa-si regleze temperatura, este un puternic antioxidant, creste producerea de collagen adica organismal se vindeca singur mai repede reparând celulele, vasele de sânge, organele şi ţesuturile afectate în urma îmbolnăvirilor sau a rănirilor, protejeaza pielea de actiunea razelor ultra-violete, previne rinita alergica pentru ca are mari proprietati antihistaminice.

Vitamina C se obtine dintr-o gama larga de fructe si legume: broccoli, ardei gras, coacaze si rosii, ananasul, kiwi, citrice, capsuni, cirese, afine, coacaze, ardei, varza de bruxelles, broccoli, varza, salată, sfecla, cartofi, rosii.

Vitamina D

Stiati ca radiațiile ultraviolete sunt unicele care produc vitamina D?
Da, unica sursa de stocare a aceste vitamin in corp este expunerea la soare, nu in exces, ci sa ne luam doza zilnica de lumina, sa iesim din casa intr-o plimbare.

Vitamina E

Vitamina E in organism ajuta femeile in procesul fertilitatii, combate imbatranirea prematura a celulelor, este un bun antioxidant si cu vizibile efecte anti-aging, vindeca mai repede ranile deschise si arsurile, reducere riscul de aparitie a cataractei, previne cancerul pulmonar si cancerul gastro-intestinal, previne boala Parkinson, amelioreaza simptomele epilepsiei, metabolizeaza acizii grasi si zaharurile din organism, protejeaza ficatul.
Vitamina E se poate obtine natural din: nuci, arahide, alune, migdale, avocado, kiwi, papaya, struguri, caise, ardei gras, broccoli, cartofi dulci, asparangus, sfecla de zahar, spanac, varza, salata, margarina, unt de arahide, ulei de cocos si de foarea-soarelui, ficat, germeni de grau, cereal integrale, galbenus de ou, muguri de pin, seminte de mustar.

Omega 3

Vitamina Omega 3 ajuta organismul prin buna functionare a sistemului cardiovascular, creste colesterolul bun, reduce nivelul de trigliceride, previne aparitia aterosclerozei, ajuta in dezvoltarea creierului bebelusilor, ajuta la tratarea depresiei, a schizofreniei, restabileste echilibrul emotional, inlatura stresul si oboseala, creste performantele intelectuale, previe aparitia bolilor inflamatorii intestinale, amelioreaza simptomele diabetului zaharat, ale artritei reumatoide si ale osteoporozei, ale lupusului si psoriazisului, ajuta la pierderea kilogramelor in plus, risc scazut de a dezvolta cancer de colon, de san sau de prostata.
Sursele de omega 3 sunt peștii grași, somonul, sardinele și păstrăvul, alge, nuci, semințe de chia, semințe de in și semințe de cânepă.

Fierul

Fierul ne ajuta organismul prin incarcarea celulelor si tesuturilor cu oxigen.
Lipsa fierului duce la : oboseala, slabiciune, piele de culoare palida, lipsa de concentrare, lipsa apetit, ameteala, stare de nervozitate, durere de cap, unghii si par fragil, scaderea rezistentei la effort, buze crapate, extremitati reci, dureri in zona pieptului, ritm cardiac crescut.
Fierul il gasim in urmatoarele alimente:
painea integrala, orzul, ovazul, tarate de grau, orez brun, germenii de grau, galbenusul de ou, vita, miel, porc, pui, curcan, rata, stridii in conserva, crab, somon, ton, creveti, sardine la conserva, spanac, mazare, salata verde, broccoli, urzici, sparanghel, dovleac, fasole rosie, linte, naut, sfecla rosie, sos de rosii, caise uscate, prune, stafide, migdale, nuci, alune, seminte de dovleac si floarea soarelui, seminte de quinoa, lapte de soia, tofu.

Calciul

Este baza dintilor si a oaselor sanatoase si ajuta la dezvoltarea muschilor si a tesuturilor nervoase, a reglarii tensiunii arteriale, secretiei hormonale si a transmiterii impulsurilor nervoase.
Calciul din previne aparitia osteoporozei, obezitatii si a unor tipuri de cancer.
Cele mai mari concentratii de calciu se gasesc in lapte, iaurt, kefir, sana, busuioc, salvie, menta, cimbrisor, patrunjel, scortisoara, migdale, fasole, broccoli, seminte de susan, smochine, somon si sardine.

Magneziul

Magneziul mentine sanatatea muschilor si a nervilor, ajutand la reglarea ritmul cardiac, sabilizeaza nivelul zaharului din sange si intareste sistemul imunitar.
Alimentele bogate in magneziu sunt : Apa minerala, banana, ciocolata neagra, cacao, sardinele în ulei de măsline, macroul, cerealele, fructele uscate și nucile, smochine, migdale, fructele de mare, semintele de susan, seminttele de dovleac, broccoli, lintea, năutul, fasolea, soia, avocado.

Zincul

Zincul il gasim in toate fluidele si tesuturile organismului uman.
Zincul ajuta la buna functionare a glandei tiroide, a sistemului imunitar, a aparatului reproducator si a functiei cognitive, grabeste vindecarea ranilor si favorizeaza descompunerea carbohidratilor.
Alimentele in care gasim doza necesara de zinc sunt: vita, porc, oaie, miel, pui, produse lactate, oua,
broccoli, sfecla rosie, ciuperci, cartofi, sparanghel, varza, morcovi, varza de Bruxelles, salata verde, dovleac, spanac, rosii, ananas, mango, capsuni, portocale, banane, caise, caju, arahide, migdale, alune, fistic, nuci, somon, sardine, ton, homar, scoici, crab, midii.

Aceste produse sunt la indemana tuturor si pentru orice buzunar, asa ca nu avem nimic de pierdut sa mancam zilnic ceva sanatos, fructe, legume, lactate si produse de origine animala, corect echilibrate.

Beneficiile plantelor din apartament

Florile sau darul naturii pentru oameni, care ne lumineaza si ne infrumuseteaza viata, aduc si altebeneficii, inafara de bucuria vizuala.

Nu cred ca exista persoane carora sa nu le placa florile, plantele prin culorile si miresmele lor.

Suntem inconjurati de plante si miresmele lor, in parfumuri, sapunuri, detergent, mancare, haine etc.

Inclusiv plantele de apartament au beneficiile lor, pentru sanatate, pentru décor  s.a.m.d. .

Locuintele care sunt infrumusetate cu plante de ghiveci, ofera mai multe tipuri de beneficii, mai exact, unde exista plante, exista mai putin praf sau mucegai, mai putin alergeni, pentru ca frunzele lor au darul de a prinde acesti alegeni  si alte particule din aer, functionand ca niste filtre naturale.

Cateva beneficii la indemana oricui

Beneficii pentru sănătatea psihica

Este usor de observant cum, unei persoane suparate din varii motive, daca ii daruim o floare, vizibil I se va schimba starea.

Florile aduse unei persoane bolnave, poate in spital chiar, ii va aduce bucuria necesara pentru a se simtii mai bine, pretuit, dorit acasa de persoanele dragi, dar si respectul pe care il merita.

Florile, plantele, te ajută prin creșterea pozitivității, te fac să te simți mai relaxat și mai bine.

Plantele indeparteaza depresia și singurătatea. Când ingrijesti o plantă, aceasta îți dă un sens și un scop, acela de a o creste, de a o vedea mare si inflorita.

Satisfactia este garantata!

Atenuarea alergiilor

Prin capacitatea lor extraordinara de a actiona ca niste filtre naturale, plantele au darul de a absorbi praful, iubitorii de plante stiu ca in camera in care au plante exista mai putin praf.

Plantele imbunatatesc oxigenul din camera, iar unele plante chiar ajuta la scaredea dioxidului de carbon din aer.

Este de inteles faptul ca plantele nu te ajuta in totalitate sa scapi de alergii sau alergeni, dar stopeaza din multitudinea lor si in plus vei avea in permanenta o camera cu aer proaspat si verde.

Pozitivitate ! O stare de spirit excelenta.

Florile cu nuantele lor diversificate, verdele care iti coloreaza casa si chiar miresmele lor te vor ajuta să rămâi pozitiv chiar și în momentele mai putin bune. Sunt atat de multe plante cu flori cu miresme delicioase care fac ca întreaga cameră să miroasă imbietor și să bucure orice privire.

Florile colorate iti fac casa sa înflorească. Ce bucurie imensa am cand vad Orhideea cum infloreste an de an, o frumusete ireala.

Florile emană o energie frumoasă și prin faptul ca le vezi inflorind cu ajutorul muncii tale iti dau pofta sa le ingrijesti sis a fi responsabil pentru ele.

Cred ca toti “ rugam” un apropiat sa vine sa ne ude plantele cand suntem plecati mai mult timp de acasa!

Purificatoare naturale

In timp ce noi oamenii Inspirăm oxigen și expirăm dioxid de carbon plantele fac exact invers in timpul fotosintezei. Absorb dioxidul de carbon și eliberează oxigenul de care avem atata nevoie.

Acest lucru face ca plantele și oamenii să fie intr-o comuniune extraordinara.

Plantele au darul de a creste nivelul de oxigen iar corpul nostru resimte si apreciaza acest lucru.

Plantele, chiar și rădăcinile, sunt folosite pentru a stopa urmele de fum toxice din cladiri

Substantele chimice, ca monoxidul de carbon și formaldehida, pot fi eliminate cu ajutorul plantelor de interior.

O digestie mai bună

Menta, busuiocul ne ajuta enorm de mult in digestie, ele au darul de a reduce problema balonarii, problema gazelor sau a scaunelor moi.

Ele ajuta la calmarea stomacului, prin consumarea lor sub forma de ceai.

Inafara de miresmele lor imbietoare, se pot folosi si in scopuri medicinale sau chiar la gatit, Busuiocul in mancare este o minune a naturii

Sunt multe plante care stimulează secreția enzimelor digestive, care ajuta direct procesul digestiv și combate problemele intestinale, multe plante au proprietăți antiinflamatorii care ajută la reducerea disconfortului sau durerilor stomacale si da, le putem creste in casa in ghiveci.

Dormi fara griji

Multi avem insomnia, ne punem la somn si nu reusim sa adormim si cauza stresului, a gandurilor, la acel “maine ce m-o astepta?”

Va spun un secret, Lavanda sau Iasomia.

Da, corpul uman are nevoie de 8 ore de somn noaptea, iar aceste plante, atat de usor de intretinut in apartament, te ajuta sa ai parte de aceste ore de somn.

Poate este greu de crezut, dar merita sa testate si voi, mirosul atat de imbietor al acestor 2 plante va induce un somn bun, o stare de calm care va ajuta sa aveti un somn sanatos.

Lucrezi mai bine si reduce stresul

Concentrarea si productivitatea in munca cresc cand ai in jurul tau plante, unul din motive ar fi simplul fapt ca oferindu-ti mai mult oxygen, creierul functioneaza mai bine, chiar daca suntem inchisi intr-un birou .Multe studii au dovedit stiintific ca  prezența plantelor în birou are un impact puternic asupra productivității, creșc păstrarea memoriei și concentrarea.

Lucrările efectuate in prezenta plantelor sunt de o calitate superioară și realizate cu o precizie mai mare decât lucrările făcute fără natură, ele facandu-te sa te simti mai confortabil, mai natural.

Grădinăritul  de interior scade nivelul de stress,plantele reduc stresul atât fiziologic, cât și psihologic.

Cercetătorii au dovedit că persoanele care sunt inconjurate de plante se descurcă mai bine în sarcinile bazate pe atenție, prin simplul fapt ca plantele ajută la îmbunătățirea concentrării și a productivității, oferind o mini pauza atunci cand ne aruncam privirea asupra lor. Multe studii ale cercetatorilor, au testat prin scanarea creierului participanților, munca in prezenta plantelor naturale si a celor artificiale. Rezultatul a fost vizibil uluitor pentru participantii care erau inconjurati de plante naturale.

Culorile si mirosul florilor au un effect extraordinar de pozitiv  asupra noastra: florile roz si albastre au un efect calmant si relaxant, cele galbene cresc nivelul de energie iar rosul creste pulsul. Mirosul lavandei imbie la somn, iar femeile care dorm cu trandafiri langa ele vor avea vise minunate.

Concluzia este ca plantele si florile ne aduc un plus atat de necesar vietii, de la frumusete la sanatate, de la oxigenul atat de necesar corpului uman la omagii si respect.

Prevenirea accidentelor cerebrale vasculare si ingrijirile primite de rezidentii centrelor de ingrijire

Prevenirea accidentelor cerebrale vasculare poate fi realizata. Accidentul vascular cerebral este o afectiune care are un debut brusc. Ea se manifesta, in general, la persoanele care au peste 55 de ani, dar sunt destul de multe cazuri cand se produce la persoane mai tinere. Acesta apare atunci cand un vas de sange care iriga o anumita zona a creierului se sparge sau este blocat de un cheag de sange pret de cateva minute, afectand celulele nervoase din acea zona. Urmarea unui AVC este functionarea anormala a zonei corpului care este controlata de zona afectata a creierului.

Personalul Azilului Trai Bun desfasoara o intensa si eficienta activitate de prevenire a acestor afectiuni pentru persoanele rezidente. In afara dispensarizarii periodice, personalul nostru acorda o mare atentie administrarii corecte a tratamentului instituit rezidentilor si stabilirii unui regim alimentar adecvat care sa previna aparitia diabetului zaharat si hipertensiunea arteriala.

Personalul, atat cel medical, cat si cel de ingrijire, este instruit sa identifice si sa raporteze aparitia simptomelor acestei boli: stare de amorteala, slabiciune sau paralizie a fetei, bratului sau piciorului (de regula, acestea apar pe o parte a corpului), tulburari de vedere la un ochi sau la ambii (vedere neclara, incetosata, cu pete, dubla sau chiar pierderea acesteia), confuzie, tulburari de vorbire, tulburari de mers, ameteala, pierderea echilibrului, dureri de cap severe. Asa cum spuneam mai sus prioritatea noastra este prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.

Prevenirea accidentelor cerebrale

Prevenirea accidentelor cerebrale

La primele semne, locatarii centrului vor fi supusi unui examen medical amanuntit si, daca va fi cazul, vor fi transportati la spital pentru instituirea tratamentului adecvat.

Pentru pacientii care au suferit un accident vascular cerebral inainte de venirea in centru, se va urmari reabilitarea prin recuperarea unor disfunctii motorii, senzitive, senzoriale, emotionale si reintegrarea sociala in viata la centru.

Ingrijirea unei persoane cu dizabilitati, secundare unui accident vascular cerebral, poate fi foarte dificila, dar personalul este instruit pentru a indeplini obiectivele recuperarii. Pentru a reusi acest lucru sunt necesare cunostinte medicale si un suport material adecvat. Pe langa ingrijirile de baza, se va avea in vedere asigurarea unei iluminari corespunzatoare a incaperilor, prevenirea si combaterea escarelor (mobilizare periodica, protejarea zonelor predispuse la escare),evitarea suprafetelor care predispun la accidentari fizice, asigurarea unui mobilier corespunzator, eventual aparate auxiliare de care sa se ajute la efectuarea activitatilor zilnice (manere la baie, baston, cadru de mers, scaun rulant, masute rabatabile, inaltator perna, inaltator WC, scaun pentru dus) si administrarea tratamentului recomandat de medicul specialist.

Se va pune accent pe incurajarea unor activitati care ii pot oferi asistatului independenta necesara, participarea la programe educationale, participarea la activitati sociale (plimbari in aer liber, citit, vizionare filme) si oferirea unui suport fizic si emotional corespunzator, atat de catre personalul propriu, cat si de personalul medical cu care colaboram. Recuperarea motorie a bolnavilor cu sechele AVC se va face atat prin mobilizarea acestuia la pat, cat si in serviciul de recuperare si kinetoterapie propriu, unde dispunem de personal calificat.

Bineinteles, daca accidentul vascular cerebral este urmat de instalarea dementei post AVC, suntem cea mai potrivita unitate de ingrijire pentru acest tip de afectiune, tot personalul Azil Trai Bun fiind instruit in acest sens.