Bolile pacientilor caminelor de batrani – Despre Alzheimer

Bolile pacientilor caminelor de batrani – Despre Alzheimer

Boala Alzheimer este una dintre cele mai frecvente boli ale pacientilor caminelor de batrani. Este o afectiune degenerativa progresiva a creierului care produce o deteriorare din ce in ce mai accentuata a functiilor de cunoastere. Pacientul isi pierde capacitatea intelectuala de a se percepe ca individ, isi pierde valoarea sociala si poate prezenta tulburari de comportament punandu-si chiar in pericol viata .
Aceasta boala cat si modificarile produse la nivelul creierului au fost descrise pentru prima data de catre psihiatrul si neuropatolugul german Alois Alzheimer dar Emil Kraepelin a folosit pentru prima data denumirea de boala Alzheimer, in manualul sau de psihiatrie ‘’ Lehrbuch der Psychiatrie’’, in 1991.
Alzheimer reprezinta cea mai comuna forma de declin mental observata la batrani devenind tot mai frecventa o data cu cresterea longevitatii.

Cauze si factori de risc ale pacientilor caminelor de batrani diagnosticati cu Alzheimer

Nu se cunoaste cu siguranta cauza care provoaca aceasta grea boala dar sunt cativa factori care este posibil sa o declanseze asociati factorilor genetici.
  • varsta inaintata este un factor de risc da nu s-a dovedid stiintific ca boala ar fo cauzata de procesul biologic de imbatranire
  • Diabetul,hipertensiunea arteriala, nivelul crescut de colesterol, fumatul
  • Expunerea la metale usoare
  • Traumatisme crannio-cerebrale repetate grave
Bolile pacientilor caminelor de batrani
Bolile pacientilor caminelor de batrani

Manifestari in ambele faze ale bolii

Manifestarea cea mai caracteristica a bolii este dementa cu caracter progresiv iar pierderea memoriei este de cele mai multe ori primul semn ingrijorator.
In faza incipienta pacientul prezinta dificultatea de a-si reaminti informatii anterior invatate si nu mai are capacitatea de a acumula informatii noi , ca mai tarziu sa nu-si mai gaseasca cuvintele chiar pentru cele mai simple notiuni. Pe parcursul degradarii va aparea incapacitatea de a se imbraca/dezbraca adecvat, cum sa incuie usa sau cum sa efectueze simple activitati care faceau parte din rutina zilnica. Momentul trist in care nu isi vor recunoaste apropiatii sau vor identifica gresit persoanele din jur vor aparea si stresul sau anxietatea care le vor schimba comportamentul, iar familia va intampina serioase provocari in ingrijirea acasa. In cele mai multe cazuri se recomanda pacientilor internarea in camine de batrani.
In faza avansata deteriorarea cognitiva este severa iar simptomele asociate fac imposibila o activitatea de zi cu zi. Pacientul cum sa isi desfasoare activitatile normale si necesari traiului cum ar fi, igiena hranirea, integrarea sociala, apar incontinenta urinara si de materii fecale ducand la pierderea demnitatii. Ingrijirile paliative (intr-un camin de batrani adecvat) vor aduce un plus in calitatea serviciilor aducand o alinare si un suport psiho-social atat pacientilor caminelor de batrani cat si pentru familia sa .
La noi, parintele vostru va beneficia de cel mai bun suport si ingrijire medico-sociala pe tot parcursul acestei boli. Medicii, asistentii, infirmierii si membrii familii vor face parte din echipa interdisciplinara care vor face viata mai frumoasa chiar atunci cand ai ALZHEIMER
Caminul nostru se pune in slujba rezidentilor sai si a famililiilor acestora cu scopul cresterii calitatii vietii intr-un mediu intim , cald si profesionist avand ca scop furnizarea celor mai bune servicii.
Augustina Popescu
Asistent Medical Sef
Specialist Ingrijiri Paliative
Azil Trai Bun Bucuresti
tel: 0770 877 836
email: acasa@azil-trai-bun.ro