Bunicii nostri

bunicii nostri

Bunicii nostri

Cine are grija de noi cand suntem mici…? Cine ne pune prima data pe bicicleta…? Cine ne duce la gradinita cand parintii nostri nu au timp…? Cine ne inconjoara cu iubirea lor neconditionata in fiecare zi….? BUNICII NOSTRI…

Iar in momentul in care ei ajung neputinciosi… ce facem…? Ii lasam sa se descurce cum pot, in casa lor, sau le oferim o „a doua casa” intr-un centru rezidential pentru seniori…?

Este o decizie poate greu de luat, pentru ca ne gandim: cum o sa fie ingrijiti, cum o sa suporte departarea de casa lor care este atat de importanta pentru ei, cum o sa fie pentru noi sa ii stim la distanta si intre straini….?

In acel moment trebuie sa fim constienti de faptul ca intr-un centru rezidential respectabil, bunicii nostri nu numai ca primesc ingrijirea medicala de care au nevoie, ci primesc si o parte din sufletul persoanelor care au grija de ei, si compania celorlalti bunici de acolo, integrandu-se astfel intr-o noua familie, o familie care este disponibila 24/24 pentru necesitatile lor.

Un centru rezidential sparge barierele neplacutului „azil”, care ne infioara pe toti, si este de fapt o noua casa in care bunicii nostri sunt tratati uman si profesionist, asigurandu-le tot confortul de care au nevoie pentru a-si petrece batranetea intr-un mediu demn de toata munca lor de o viata.

Este greu sa acceptam ca bunicii nostri nu mai au puterea zilelor in care ne faceau toate poftele… este greu sa acceptam ca au imbatranit… este greu sa acceptam ca vine o zi in care a ramane acasa singuri poate insemna un risc… un risc pe care, din punctul meu de vedere, nu ar trebui sa ni-l asumam…

Eu, cea care scriu aceste randuri, mai am in acest moment o singura bunica cu probleme de vedere, si, cu toate ca recunosc ca mi-a fost greu sa iau aceasta decizie, am preferat sa o duc alaturi de niste profesionisti care ii acorda toata atentia si ingrijirea de care are nevoie, decat sa o stiu singura in casa si fara ajutor in situatii de nevoie imediata.

Bunicii nostri merita tot ce este mai bun din partea noastra, iar pe langa iubire si afectiune, la un anumit moment, trebuie sa ajungem sa le oferim si suportul medical al zilei de maine.