Ceaiul – aliment sau panaceu ?

Ceaiul – aliment sau panaceu

Ceaiul – aliment sau panaceu ?

Cu totii cunoastem clipele de relaxare oferite de o cana de ceai cald alaturi de o carte sau un film bun. Poate vi se va parea ciudat insa infuziile de plante (cunoscute in general sub denumirea de „ceai”) reprezinta cele mai des consumate bauturi, depasind cu mult cafeaua.  Pe langa clipele linistite, de relaxare si de evadare din cotidian pe care aceasta bautura minune le ofera, este foarte important sa amintim si beneficiile pe care le aduce asupra sanatatii noastre.

Sa nu uitam ca ceaiul a fost folosit inca din antichitate in marea majoritate a lumii pentru tratarea unor afectiuni sau pur si simplu pentru preventie. Aceasta bautura poate avea un impact benefic de la o banala raceala pana la afectiuni mult mai grave cum sunt hepatita, gastrita, ulcerul, etc. Beneficiile infunziilor de plante sunt consemnate de istorie dar si de studii si cercetari medicale care evidentiaza impactul benefic al acestor bauturi.

  • Pentru sistemul respirator este indicat sa consumam infuzii de : Menta, Muguri de pin, Patlagica, Cimbrisor si Tei .
  • Pentru sistemul imunitar este benefic sa consumam : Ceai Verde, Ceai de Macese, Coada-soricelului, de Salcam sau Ceai de Galbenele.
  • Pot sprijini si ameliora sanatatea sitemului nervos infuziile de : Paducel, Sunatoare, Talpa gastei, Valeriana si Tei .
  • Pentru functiile hepatice si biliare este indicat sa se consume ceai de : Salvie, Vorbura, Rozmarin si Macese .
  • Si nu in ultimul rand, pentru detoxifierea organsimului (mai ales dupa perioada Sarbatorilor de Iarna care vin la pachet cu excese culinare ☺ ) este indicat sa se consume infuzii de : Trei frati patati, Ceai Verde, Tei , Pedicuta si bineinteles infuzie de Anghinare.

Cu toate ca aceasta bautura poate fi asociata de multi cu un medicamant-natural, lucru total adevarat, nu trebuie sa uitam de plusul de placere pe care il aduce o ceasca aburinda de ceai acompaniata de niste biscuiti facuti in casa sau de o felie de paine cu unt la micul-dejun.

O ceasca de ceai de fructe de padure aromate, indulcit cu o lingurita de miere, poate fi o bautura indragita si de cei mici. Intr-o lume dominata de sucuri sintetice, putem crea in acest mod obiceiuri sanatoase inca din copilarie.

In zilele friguroase de iarna, ce poate fi mai relaxant la birou decat o pauza in care putem savura o cana de ceai verde sau negru pentru a ne asigura un nivel optim de energie si de concentrare pe tot parcursul zilei ?

Sursa foto: Pixabay