Prevenirea accidentelor cerebrale vasculare si ingrijirile primite de rezidentii centrelor de ingrijire

Prevenirea accidentelor cerebrale vasculare si ingrijirile primite de rezidentii centrelor de ingrijire

Prevenirea accidentelor cerebrale vasculare poate fi realizata. Accidentul vascular cerebral este o afectiune care are un debut brusc. Ea se manifesta, in general, la persoanele care au peste 55 de ani, dar sunt destul de multe cazuri cand se produce la persoane mai tinere. Acesta apare atunci cand un vas de sange care iriga o anumita zona a creierului se sparge sau este blocat de un cheag de sange pret de cateva minute, afectand celulele nervoase din acea zona. Urmarea unui AVC este functionarea anormala a zonei corpului care este controlata de zona afectata a creierului.

Personalul Azilului Trai Bun desfasoara o intensa si eficienta activitate de prevenire a acestor afectiuni pentru persoanele rezidente. In afara dispensarizarii periodice, personalul nostru acorda o mare atentie administrarii corecte a tratamentului instituit rezidentilor si stabilirii unui regim alimentar adecvat care sa previna aparitia diabetului zaharat si hipertensiunea arteriala.

Personalul, atat cel medical, cat si cel de ingrijire, este instruit sa identifice si sa raporteze aparitia simptomelor acestei boli: stare de amorteala, slabiciune sau paralizie a fetei, bratului sau piciorului (de regula, acestea apar pe o parte a corpului), tulburari de vedere la un ochi sau la ambii (vedere neclara, incetosata, cu pete, dubla sau chiar pierderea acesteia), confuzie, tulburari de vorbire, tulburari de mers, ameteala, pierderea echilibrului, dureri de cap severe. Asa cum spuneam mai sus prioritatea noastra este prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.

Prevenirea accidentelor cerebrale
Prevenirea accidentelor cerebrale

La primele semne, locatarii centrului vor fi supusi unui examen medical amanuntit si, daca va fi cazul, vor fi transportati la spital pentru instituirea tratamentului adecvat.

Pentru pacientii care au suferit un accident vascular cerebral inainte de venirea in centru, se va urmari reabilitarea prin recuperarea unor disfunctii motorii, senzitive, senzoriale, emotionale si reintegrarea sociala in viata la centru.

Ingrijirea unei persoane cu dizabilitati, secundare unui accident vascular cerebral, poate fi foarte dificila, dar personalul este instruit pentru a indeplini obiectivele recuperarii. Pentru a reusi acest lucru sunt necesare cunostinte medicale si un suport material adecvat. Pe langa ingrijirile de baza, se va avea in vedere asigurarea unei iluminari corespunzatoare a incaperilor, prevenirea si combaterea escarelor (mobilizare periodica, protejarea zonelor predispuse la escare),evitarea suprafetelor care predispun la accidentari fizice, asigurarea unui mobilier corespunzator, eventual aparate auxiliare de care sa se ajute la efectuarea activitatilor zilnice (manere la baie, baston, cadru de mers, scaun rulant, masute rabatabile, inaltator perna, inaltator WC, scaun pentru dus) si administrarea tratamentului recomandat de medicul specialist.

Se va pune accent pe incurajarea unor activitati care ii pot oferi asistatului independenta necesara, participarea la programe educationale, participarea la activitati sociale (plimbari in aer liber, citit, vizionare filme) si oferirea unui suport fizic si emotional corespunzator, atat de catre personalul propriu, cat si de personalul medical cu care colaboram. Recuperarea motorie a bolnavilor cu sechele AVC se va face atat prin mobilizarea acestuia la pat, cat si in serviciul de recuperare si kinetoterapie propriu, unde dispunem de personal calificat.

Bineinteles, daca accidentul vascular cerebral este urmat de instalarea dementei post AVC, suntem cea mai potrivita unitate de ingrijire pentru acest tip de afectiune, tot personalul Azil Trai Bun fiind instruit in acest sens.