Vitaminele naturale

vitamine naturale

Vitaminele naturale

O sa va prezint cateva “retete” clasice si la indemana tuturor de a vitaminiza natural, fara a apela la suplimente sub forma de comprimate (pastile) sau imbuteliate impreuna cu substante nu foarte natural.
Sistemul nostru imunitar este compus din celule natural killer care sunt limfocitele B si T.
Sistemul imunitar pentru a functiona bine are nevoie de alimente care contin vitamine, minerale, acizii grasi și aminoacizi.
Dintre acestea cele mai importante sunt VITAMINELE A, B, C, D, E, și OMEGA 3, vitaminele de care stim cu totii dar cati dintre noi stim in ce alimente, fructe, legume le gasim?

Vitamina A:

Cati stiti la ce foloseste Vitamina A?
Scade riscul de cancer de piele si are proprietati antioxidante, sustine sistemul imunitar si functionarea organismului in lunile calduroase, regenereaza pielea.

Este o vitamină pe care o putem obtine din 2 surse (de origine animal si de origine vegetală).
Vitamina A o putem obtine din produsele de origine animala din: ficat, oua si lactate.
Vitamina A o putem obtine din produsele de origine vegetala din: morcovi, dovleac, roșii, ardei gras galben usturoi, păpădie, spanac, portocale, pepenele, piersici, caise, mango, papaya, cirese, kiwi, capsune.
Mai puțin cunoscută ca si sursă de Vitamina A sunt lăptișorul de matcă și polenul.

Vitamina B ( complexul de vitamine B)

Este o combinatie de 8 vitamine B1,B2, B3, B5, B6, B7, B9 si B12.
Aceste vitamine ajuta corpul sa transforme alimentele in energie si ajuta la formarea globulelor rosii sau denumirea medicala eritrocite.
Eritrocitele transporta oxigenul catre structurile si celulele corpului, ceea ce ne genereaza energia. Lipsa vitaminelor B in organism, sunt cauzate cel mai des de sarcina, alimentatie deficitara, unele afectiuni medicale si alcoolism.

Vitamina B1

Deficiența de vitamina B1 poate duce la tulburari cardiace si nervoase, scaderea in greutate, umflarea tesuturilor, amortirea membrelor, confuzie, insuficienta cardiaca si chiar soc cardiovascular.
Iata alimentele din care putem obtine natural Vitamina B 1: Mazăre, Sparanghel, Varză de Bruxelles, Semințe de susan, Semințe de floarea-soarelui, Fistic, Hering, Spanac, Seminte de in, Ciuperci crimini

Vitamina B2

Deficienta de vitamina B2 afecteaza procesul respiratiei celulare si se manifesta prin inflamarea cavitatii bucale, ulceratii usoare la suprafata pielii si sensibilitate la lumina.
Alimentele din care putem obtine natural Vitamina B2: Lactate: lapte, brânză, iaurt, Ouă (albuș), Carne, Organe: ficat, rinichi, Pește: somon, Cereale integrale, Ciuperci, Legume verzi, Drojdie de bere, Migdale

Vitamina B3

Deficienta de vitamina B3 duce la slabiciune in organism, insomnie, diaree, dermatita si in unele cazuri instalarea pelagrei („piele aspra” sau dermatita).
Alimentele din care putem obtine natural Vitamina B3:
ficat de vita, oua, lapte, curmale, drojdie de bere, oleaginoase, carne de porc, broccoli, morcovi, branezeturi, cartofi rosii, germeni de grau, produse din grau integral, somon la cuptor, piept de pui prajit, creveti fierti, cod prajit sau la cuptor, ciuperci, vinete coapte, spanac fiert, muschi de vita prajit, zmeura, conopida fiarta, fasole verde fiarta, pepene galben, seminte de mustar,

Vitamina B5

Deficienta de vitamina B5 duce la simptome precum acneea, oboseala, iritabilitatea sau insomnia.
Alimentele din care putem obtine natural Vitamina B5
grau, orez, ovaz, varza, kale, conopida, broccoli, cartofi albi si dulci, porumb, morcovi, rosii, ciuperci shiitake, linte, soia, mazare galbena, alune de pamant, seminte de floarea-soarelui, avocado, clementine, laptisor de matca, oua, lactate, carne si organe, peste.

Vitamina B6

Deficienta de vitamina B6 duce la anemie, dermatita seboreica si umflarea limbii.
Alimentele din care putem obtine natural Vitamina B6:
Naut, banana, Tofu, avocado, orezul brun, alunele de padure, cartofii dulci, boabele de soia, spanacul, cerealele integrale.

Vitamina B7

Deficienta de vitamina B7 nu a fost diagnosticata pana in present la persoanele adulte, dar s-a observat ca poate afecta procesul de crestere al bebelusilor.
Alimentele din care putem obtine natural Vitamina B7:

Ficat, rinichi, galbenus de ou, ovaz, drojde de bere, cereale fortifiate, porumb, lapte, soia, tarate de grau, laptisorul de matca, avocado, broccoli, conopida, branza, peste, fasole, mazare, carne de pui, ciuperci, nucil, cartofi, carne de porc, somon, sardine, banane, zmeura si spanac.

Vitamina B9

Deficienta de vitamina B9 duce la oboseala, ulceratii ale mucoasei bucale, umflarea limbii oboseala, ameteli, iritabilitate, dureri de cap, diaree, scadere in greutate, lipsa sintetizarii hemoglobinei.
Alimentele din care putem obtine natural Vitamina B9:
ficat de vită, soia verde, linte, fasole, sparanghel, spanac, anghinare

Vitamina B12

Deficienta de vitamina B12 duce la anemie oboseala, iritabilitate, dureri de cap, pierderea apetitului, senzatii de lesin si prin simptome specifice psihozei.
Alimentele din care putem obtine natural Vitamina B12:

carne de porc, de pui, de vită – în special în ficat și rinichi, hering, macrou, ton, somon, crabi, scoici sau stridii, ouă, lactate, drojdie de bere, soia, alge, hamei.

Vitamina C

sursa de vitamina c

Este cea mai importanta pentru sustinerea sistemului imunitar, ajuta organismul sa-si regleze temperatura, este un puternic antioxidant, creste producerea de collagen adica organismal se vindeca singur mai repede reparând celulele, vasele de sânge, organele şi ţesuturile afectate în urma îmbolnăvirilor sau a rănirilor, protejeaza pielea de actiunea razelor ultra-violete, previne rinita alergica pentru ca are mari proprietati antihistaminice.

Vitamina C se obtine dintr-o gama larga de fructe si legume: broccoli, ardei gras, coacaze si rosii, ananasul, kiwi, citrice, capsuni, cirese, afine, coacaze, ardei, varza de bruxelles, broccoli, varza, salată, sfecla, cartofi, rosii.

Vitamina D

Stiati ca radiațiile ultraviolete sunt unicele care produc vitamina D?
Da, unica sursa de stocare a aceste vitamin in corp este expunerea la soare, nu in exces, ci sa ne luam doza zilnica de lumina, sa iesim din casa intr-o plimbare.

Vitamina E

Vitamina E in organism ajuta femeile in procesul fertilitatii, combate imbatranirea prematura a celulelor, este un bun antioxidant si cu vizibile efecte anti-aging, vindeca mai repede ranile deschise si arsurile, reducere riscul de aparitie a cataractei, previne cancerul pulmonar si cancerul gastro-intestinal, previne boala Parkinson, amelioreaza simptomele epilepsiei, metabolizeaza acizii grasi si zaharurile din organism, protejeaza ficatul.
Vitamina E se poate obtine natural din: nuci, arahide, alune, migdale, avocado, kiwi, papaya, struguri, caise, ardei gras, broccoli, cartofi dulci, asparangus, sfecla de zahar, spanac, varza, salata, margarina, unt de arahide, ulei de cocos si de foarea-soarelui, ficat, germeni de grau, cereal integrale, galbenus de ou, muguri de pin, seminte de mustar.

Omega 3

Vitamina Omega 3 ajuta organismul prin buna functionare a sistemului cardiovascular, creste colesterolul bun, reduce nivelul de trigliceride, previne aparitia aterosclerozei, ajuta in dezvoltarea creierului bebelusilor, ajuta la tratarea depresiei, a schizofreniei, restabileste echilibrul emotional, inlatura stresul si oboseala, creste performantele intelectuale, previe aparitia bolilor inflamatorii intestinale, amelioreaza simptomele diabetului zaharat, ale artritei reumatoide si ale osteoporozei, ale lupusului si psoriazisului, ajuta la pierderea kilogramelor in plus, risc scazut de a dezvolta cancer de colon, de san sau de prostata.
Sursele de omega 3 sunt peștii grași, somonul, sardinele și păstrăvul, alge, nuci, semințe de chia, semințe de in și semințe de cânepă.

Fierul

Fierul ne ajuta organismul prin incarcarea celulelor si tesuturilor cu oxigen.
Lipsa fierului duce la : oboseala, slabiciune, piele de culoare palida, lipsa de concentrare, lipsa apetit, ameteala, stare de nervozitate, durere de cap, unghii si par fragil, scaderea rezistentei la effort, buze crapate, extremitati reci, dureri in zona pieptului, ritm cardiac crescut.
Fierul il gasim in urmatoarele alimente:
painea integrala, orzul, ovazul, tarate de grau, orez brun, germenii de grau, galbenusul de ou, vita, miel, porc, pui, curcan, rata, stridii in conserva, crab, somon, ton, creveti, sardine la conserva, spanac, mazare, salata verde, broccoli, urzici, sparanghel, dovleac, fasole rosie, linte, naut, sfecla rosie, sos de rosii, caise uscate, prune, stafide, migdale, nuci, alune, seminte de dovleac si floarea soarelui, seminte de quinoa, lapte de soia, tofu.

Calciul

Este baza dintilor si a oaselor sanatoase si ajuta la dezvoltarea muschilor si a tesuturilor nervoase, a reglarii tensiunii arteriale, secretiei hormonale si a transmiterii impulsurilor nervoase.
Calciul din previne aparitia osteoporozei, obezitatii si a unor tipuri de cancer.
Cele mai mari concentratii de calciu se gasesc in lapte, iaurt, kefir, sana, busuioc, salvie, menta, cimbrisor, patrunjel, scortisoara, migdale, fasole, broccoli, seminte de susan, smochine, somon si sardine.

Magneziul

Magneziul mentine sanatatea muschilor si a nervilor, ajutand la reglarea ritmul cardiac, sabilizeaza nivelul zaharului din sange si intareste sistemul imunitar.
Alimentele bogate in magneziu sunt : Apa minerala, banana, ciocolata neagra, cacao, sardinele în ulei de măsline, macroul, cerealele, fructele uscate și nucile, smochine, migdale, fructele de mare, semintele de susan, seminttele de dovleac, broccoli, lintea, năutul, fasolea, soia, avocado.

Zincul

Zincul il gasim in toate fluidele si tesuturile organismului uman.
Zincul ajuta la buna functionare a glandei tiroide, a sistemului imunitar, a aparatului reproducator si a functiei cognitive, grabeste vindecarea ranilor si favorizeaza descompunerea carbohidratilor.
Alimentele in care gasim doza necesara de zinc sunt: vita, porc, oaie, miel, pui, produse lactate, oua,
broccoli, sfecla rosie, ciuperci, cartofi, sparanghel, varza, morcovi, varza de Bruxelles, salata verde, dovleac, spanac, rosii, ananas, mango, capsuni, portocale, banane, caise, caju, arahide, migdale, alune, fistic, nuci, somon, sardine, ton, homar, scoici, crab, midii.

Aceste produse sunt la indemana tuturor si pentru orice buzunar, asa ca nu avem nimic de pierdut sa mancam zilnic ceva sanatos, fructe, legume, lactate si produse de origine animala, corect echilibrate.